Mátraszentlászló, Kossuth u. 4.

Látnivalók a környéken

Galyatető

Számos turistaút kiindulópontja Galyatető, amely hazánk második legmagasabb pontja. Azoknak, akik csak rövidebb sétákat szeretnének tenni a környéken, érdemes felsétálniuk a Péter-hegyese 960 m magasan álló kőkilátójához. A kilátót 1934-ben építették. Sajnos az erdő szinte már teljesen benőtte, igy csak észak felé teljes a panoráma, illetve a piszkési csillagvizsgáló egyik kupolája látszik. Galyatetőről indulva gyalogosan sokan elhaladnak a Magyar Tudományos Akadémia piszkéstetői csillagvizsgálója mellett, amelyhez aszfaltozott út visz. A csillagvizsgáló csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Három kupolája a Felső-Mátra több pontjáról igen jól látható.

Mátraszentlászló - Galyatető: 5 km, 5 perc autóval

Kép Galyatetőről

Bükkszék

A 855 lelket számláló község változatos természeti környezetben lévő üdülőfalu, a Bükk hegység nyugati lábánál, a Tarna völgyének peremén fekszik. A község a fő forgalmi utakhoz bekötő utakkal csatlakozva, két kis patak partjain épült. A település elsősorban idegenforgalmi nevezetesség. Gyógyító hatású vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz mind fürdő, mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek gyógyítására. 39-40°C-os hévizével 2500-3000 fő egyidejű fogadására alkalmas strandfürdő üzemel.

Mátraszentlászló - Bükkszék: 45 km, 50 perc autóval

Kép Bükkszékről

Hollókő

Palócföld éke, s egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükrözo faluja Hollókő, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő, 58 védett épületet magába foglaló falurezervátum, mely őrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit. A Hollókőre kiterjedő védelem nem csupán műemléki jellegű, hanem a tájképileg jelentős hagyásfás legelőre és a "nadrágszíj" parcellás szőlőhegyre is vonatkozik. 1977 óta belterülete, zártkertjei, legelője és a várhegy részei a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzetnek. 1987-ben pedig az UNESCO Világörökség Bizottsága Világörökségi címmel jutalmazta az épített és táji környezet eme páratlan harmóniáját.

Mátraszentlászló - Hollókő: 43 km, 50 perc autóval

Kép Hollókőről

Kékestető

Kékestető az ország legmagasabb pontja, 1014 m. A nemzetiszínű kőhöz, ami közvetlenül a TV-torony alatt található, szinte mindenki elzarándokol. A Kékes klimatikus viszonya asztmatikus betegségekre, idegkimerültségre egyaránt gyógyító hatással van. Kékestetőt a legtöbben a téli időszakban keresik fel az itt működő sípálya kedvéért. A jelzett turistautakon kisebb-nagyobb körtúrákat tehetünk, a hosszabb kirándulást kedvelők Parádra, Mátraházán keresztül Mátrafüredre, vagy a Csór-hegyen át Galyatetőre és Mátraszentlászlóra is eljuthatnak.

Mátraszentlászló - Kékestető: 19 km, 20 perc autóval

Kép Kékestetőről

Parádsasvár

A település hírnevét elsősorban üveggyárának, valamint az itt fakadó gyógyvizű forrásoknak köszönheti. Környéke nyugalmas kirándulóhely. A parádsasvári üveggyár ipartörténetileg is egyedülálló üzem - sok látogató ismerkedett meg itt az üveggyártás folyamatával. Jelenleg a gyár nem üzemel, várhatóan 2008 második felében lesz újra látogatható.

Mátraszentlászló - Parádsasvár: 20 km, 20 perc autóval

Kép ParádsasvárrólKép Parádsasvárról

Recsk

Magyarország egyik leggazdagabb nemesfém-lelőhelye, bányásztelepülés. Évszázadokra nyúlik vissza arany-, ezüst- és rézbányászata. Szomorú nevezetessége a Recski Nemzeti Emlékpark. A Nemzeti Emlékpark recski kényszermunka haláltáborként funkcionált 1950-1953 között; ma látogatható.

Mátraszentlászló - Recsk: 30 km, 30 perc autóval

Kép Recskről

Sástó

Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők során feltöltődő medreket kitisztították és egybe nyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter. Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy használaton kívül helyezett fúrótoronyból alakítottak ki. A településrész jól kiépült; kemping, abc, éttermek és büfék találhatók itt.

Kép Sástóról

2006 októberében téli-nyári bobpálya nyílt a sástói kőbánya területén.

Mátraszentlászló - Sástó: 21 km, 20 perc autóval

Kép Sástóról
Cím: Mátraszentlászló, Kossuth u. 4. Mobil: (30) 212-1903 / (30) 995-2654

A szálláshely

Árak

Látnivalók

Túrázás

Síelés

Megközelítés

Kapcsolat